Dojrzały banan. Owoc dla dziecka z zaparciami.

Drogie Mamy, bardzo często w rozmowach z Wami pada stwierdzenie, „nie podaję mojemu Maluszkowi bananów”. Czy słusznie?

Banany oferują wiele składników odżywczych: przeciętny banan zawiera 1 gram białka, 3 gramy błonnika i mniej niż 1 gram tłuszczu. Jest również bogaty w potas (422 mg), magnez (32 mg), witaminę C (10 mg) i witaminę B6 (0,4 mg).
Banan niedojrzałe zaleca się w czasie biegunki, bo to lekkostrawny posiłek dostarczający dużej dawki lekkostrawnych węglowodanów – skrobi, soli mineralnych, witamin i potasu (na 100 g banana aż 395 mg potasu). I właśnie obecność tej skrobi wpływa pozytywnie przepuszczalność jelit zahamowując biegunkę.  Kiedy banan staje się bardziej dojrzały skrobia przekształcana jest w cukry proste.  Dlatego dzieciom z zaparciami  podajemy wyłącznie banany żółte, dojrzałe (dojrzałość banana potwierdza obecność niewielkiej ilości, drobnych brązowych plamek). Dojrzałe,  banany zawierają więcej glukozy i fruktozy,  są
źródłem w pełni przyswajalnego żelaz oraz  zawierają tak potrzebny dziecku BŁONNIK pokarmowy (100 gramów dojrzałego banana dostarcza aż 2,6 grama błonnika !). Dojrzałe banany zawierają również naturalne enzymy przyspieszające proces trawienia. Zawierają amylazy i glukozydazy, dwie grupy enzymów, które rozkładają złożone węglowodany, takie jak skrobia, na mniejsze i łatwiej przyswajalne cukry. Nie możemy również pominąć roli jaką dojrzały banan w żywieniu maluszka odgrywa w namnażaniu bifidobakterii w układzie pokarmowym.

Badania wykazały, iż jedzenie 1 banana dziennie przynosi więcej korzyści dla organizmu niż zjedzenie 1 jakiegokolwiek innego owocu. Banany niezwykle rzadko są powodem alergii; częściej alergenem jest jabłko.
Banan pomoże Wam porzuci owoce „słoiczkowe”. Będzie bardzo dobrą bazą do przygotowania owocowych deserów i uczenia dzieci jedzenia surowych owoców.

Tak więc banan dla maluszka z zaparciami? Tak, ale tylko dojrzały!


1.33 avg. rating (33% score) - 3 votes